Witgouden kettingen

Witgouden kettingen

 

Kettingen worden al eeuwen lang gedragen door vrouwen, mannen en zelfs ook door kinderen. Deze werden door sommigen gedragenom zich qua cultuur te onderscheiden van anderen. Het is onduidelijk van wanneer de eerste ketting dateert, omdat de meningen van verschillende historici verdeeld zijn. Wat wel bekend is, is dat kettingen al duizenden jaren voor Christus werden gedragen. Waarover de verschillende groepen historici wel eens waren, was dat de kettingen uit die tijd niet uit zilver of goud bestonden, maar dan wel uit schelpen, botten en tanden. Voordat witgouden kettingen aan de orde komen, zal er wat dieper op de geschiedenis van de ketting worden ingegaan.

Geschiedenis van de ketting

 De gouden kettingen doken pas ongeveer 2500 jaar voor Christus op en kenden heel wat vormen, afmetingen en betekenissen. Zoals we weten waren de Egyptenaren bekend voor hun hoge ontwikkeling op diverse gebieden waarvan eentje ook het vervaardigen van kettingen was. In die tijd hadden de Egyptenaren de techniek al ontdekt om gouden kettingen te vervaardigen. Deze ver gevorderde bevolking wist complexe versieringen te maken tot een dus danig stadium dat de gouden ketting tot deel van de klederdracht behoorde. Het was niet een ieder gegund om te pronken met deze kostbare werkstukken. Deze luxe en dure gouden kettingen werden van zelfsprekend alleen door de rijkste groepen gedragen en werden bijna altijd met hun eigenaar begraven.

Voor honderden jaren is deze manier van vervaardigen doorgegaan. Iedereen was zo onder de indruk van die gouden kettingen, dat men zezoveel mogelijk droeg om meer in aanzien te zijn. Voor een heel poos waren het geel gouden kettingen, omdat witgouden kettingen in die tijd nog niet zo populair waren.

Vandaag de dag worden gouden kettingenniet alleen door rijke mensen gedragen, maar door haast een ieder die het kan permitteren. In dehedendaagse cultuur is de ketting ondenkbaar. De witgouden kettingen zijn eindelijk nu meer dan ooit populair, waardoor het voor degenen die het wel kunnen permitteren op handbereik is. Een witgouden ketting kan naar eigen smaak en voorkeur vervaardigd worden. Als we denken aan het mattenklopper model tot het bamboe model zijn deze kettingen in elke afmeting te verkrijgen. Belangrijk om te weten is dat er goed moet worden nagetrokken als er nikkel in de legering van uw ketting voorkomt, aangezien niet een ieder nikkel over een langere periode kan verdragen. En het is best handig te weten dat het in de meeste landen verboden is om nikkel in sieraden te plaatsen.